Het uitdelen van rum maakte ook deel uit van het beloningssysteem aan het front: het werd uitgedeeld na een offensief, na nachtelijke raids in niemandsland, na het begraven van soldaten ’s nachts… Gestrafte soldaten ontliepen hun dagelijkse portie, anderen kregen een grotere portie als beloning. De rumverdeling was dan ook een belangrijk element in het handhaven van een sterke discipline en hiërarchie. Rum werd ook vaak gebruikt als medicijn: preventief tegen verkoudheden en griepsymptomen, als pijnstiller bij ernstige verwondingen, als kalmeringsmiddel tegen het chronisch slaaptekort in de loopgraven en ook bij gevallen van emotioneel trauma. Het gebruik van rum had een zodanig positieve invloed op de moraal van de manschappen dat meerdere soldaten na de oorlog stelden: “If we hadn’t had our rum, we would have lost the war”.
De kruik of de zogenaamde “grey hen” of “gallon jar” is een stevige aardewerken recipiënt met een witbeige scherf en heeft een rechtwandig cilindrisch lichaam met een vlakke bodem. De bovenste helft is tot de schouder bedekt met een lichtbruin loodglazuur en wordt bekroond door een ronde schenktuit. Op de schouder zijn onder de bedekking in zwarte inkt de letters SRD aangebracht en betekent officieel Supply Reserve Depot. Af en toe worden de letters ook in verband gebracht met Services Rum Diluted of Special Red Demerara. Deze letters werden soms ook aangebracht als een ingestempeld blindmerk. Onderaan de kruik, aan de basis of op de bodem, plaatste het verantwoordelijke productiebedrijf zijn eigen keurmerk in zwarte inkt of als blindmerk in een cartouche met de naam en het logo van het bedrijf. Op die manier kunnen verschillende productiecentra achterhaald worden zoals Bristol, Glasgow, Liverpool, London, Sheffield en Whitington.
Het belang van rum in de loopgraven werd versterkt door zijn aanwezigheid in de culturele uiting van de soldaten. In verschillende liederen en gedichten wordt een allusie gemaakt op het gebruik van rum. Zelfs met de afkorting SRD op de fles werd gespeeld en verwoord als: Seldom Reaches Destination, Soldiers Run Dry, Soons Run Dry, Sergeants Rarely Deliver en Soldiers’ Real Delight.
Het type kruik bleef in gebruik tot in WOII, maar werd nu voorzien van een bijkomend jaartal.

Meer info: Cook Tim, Rum in the trenches, in:
http://www.legionmagazine.com/features/militarymatters/02-09.asp#2